90 Fun Trivia Questions for Kids with their Answers

While a quiz is usually reserved for more serious occasions, especially for study purposes, academic examinations, and even formal competitions; a trivia question is the “less serious and more fun” sister of quizzes. Trivia questions are usually considered not so serious, but it is important to know their answers as they are a great way to test general knowledge. Trivia questions are useful at parties, camp gatherings, and other informal occasions. Both adults and children can enjoy the fun in trivia questions. However, while trivia questions for adults can be very competitive, trivia questions for kids are solely meant for fun as well as educating the growing minds of the little ones and most importantly keeping them engaged in something worthwhile, especially at informal gatherings.

Here is a well-detailed curated list of fun trivia questions for kids and their answers. These 90 questions are extensively interesting and engaging. They also range from religious to science-based questions to suit whatever occasion.

Easy Trivia Questions For Kids

90 Fun Trivia Questions for Kids with their Answers
Image source

These easy trivia questions are an interesting route to finding out how much your kids know about their immediate environment, favorite animations/movies, or things they see daily.

1. What lives in a pineapple under the sea?

Answer: Spongebob Squarepants!

This is one of the easiest trivia questions for any child. Spongebob Squarepants is a popular Nickelodeon Kiddies show which has been running for over two decades. The show has a very catchy call and response theme song that goes; Who lives in a pineapple under the sea? Sponge Bob Squarepants!

2. How many colors does the rainbow have?

Answer: Seven

Rainbows usually appear in the sky after a rainstorm. This colorful banner that is naturally placed on the horizon has seven colors: Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, and Violet.

3. What is the first planet of the solar system?

Answer: Mercury

In the order of the planets in the solar system, Mercury is the first and it is the closest planet to the sun.

4. How many planets are in the Solar System?

Answer: Eight

It used to be nine planets, but Pluto’s status as a planet was changed in 2006 to a Dwarf Planet, for not being a full-sized planet. The eight planets are: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune.

5. How many days are in a year?

Answer: 365 days

Except in leap years which have 366 days, there are 365 days in a year.

6. Who is Jerry in Tom & Jerry – the mouse or the cat?

Answer: The Mouse

Tom and Jerry have kept generations entertained for over 70 years. Most people are usually confused about which of the characters is Tom or Jerry. Tom is the cat and Jerry is the mouse.

7. How many dwarfs did Snow white live with?

Answer: Seven Dwarfs

This is pretty easy. The Disney animated fantasy film, Snow White and the Seven Dwarfs is popular amongst kids.

8. Who grows a longer nose every time he lies?

Answer: Pinocchio

Pinocchio is a character in an eponymous Disney animated film and a lot of kids are familiar with the story. To become a real boy, Pinocchio must learn to be truthful because each time he lies, his nose grows longer, much to his dismay.

9. What color is the Genie in Aladdin?

Answer: Blue

In Walt Disney’s Aladdin, the Genie who saves Aladdin and Abu from the Cave of Wonders, and who helps the duo throughout their adventures, is a blue kind-hearted Genie.

10. Where does the Sun Set?

Answer: In the West

The sun rises from the east and sets in the west. Pretty easy one for kids.

11. Which country is popular for its pyramids?

Answer: Egypt

Although there are pyramids in Sudan, Egypt is the country that is popular for its pyramids. One of such famous pyramids in Egypt, is the Pyramid of Giza.

12. What is a baby dog called?

Answer: A puppy

When a dog has a baby, the tiny infant dog is called a puppy. This trivia question is one of the easiest questions for kids.

13. In what continent is the River Nile?

Answer: Africa

The longest river in Africa is the River Nile.

14. Who is the first female vice president in America?

Answer: Kamala Harris

In November 2020, History was made in the United States of America as Kamala Harris emerged as the winner at the 59th United States Presidential election as the Vice President. She is also the 49th Vice President and the first Black woman vice president.

15. How many hours are in a day?

Answer: 24 Hours

There are 24 hours in a day. 12 hours post meridian (Noon till Midnight) and 12 hours ante meridian (Midnight to Noon)

Bible Trivia Questions For Kids

The Bible is one of the most popular texts in the world and for Christian kids or kids born in a Christian home, the knowledge of Bible stories is a great part of growing up. One of the best ways to find out just how much your kid knows about the Bible and its many interesting stories and characters is through Bible Trivia Question. The following questions are suitable for kiddies church programs, games for Sunday school, or regular home trivia sessions for your children.

16. Where did the three Wise men come from?

Answer: The East

When Jesus was born, three wise men known as the Magi, journeyed from the east as they followed a star that led them to baby Jesus who was in a manger in Bethlehem. They brought gifts of Myrrh, which is a precious ointment, Gold, and Frankincense which is a perfume.

17. In the belly of what animal did Jonah spend 3 days

Answer: A fish

After Jonah disobeyed God’s instruction to deliver a message to the people of Nineveh, God caused a great storm on a ship that he was aboard, which led to Jonah being cast into the sea. In the sea, he was swallowed by a large fish and stayed in its belly for three days and three nights.

18. What is the name of the first woman?

Answer: Eve

After man was created on the sixth day of creation, God saw that it was not good for him (Adam) to be alone; so he caused Adam to fall into a deep sleep and created a woman from Adam’s ribs. Adam named the woman, Eve.

19. Jesus wrote a book of the Bible, true or false?

Answer: False

Although Jesus inspired the books in the New Testament, and almost all the accounts in the New Testament were writings of the time He spent on earth by various apostles and disciples, Jesus did not write any book of the Bible. Both old and new testaments.

20. What are the names of the sons of Isaac?

Answer: Jacob and Esau

Isaac had twin sons Jacob and Esau. They were born to him by his wife Rebecca when he was sixty years old. Esau was the older twin.

21. God promised to destroy the world with a flood again, True or false?

Answer: False

After God destroyed the earth through a flood in the book of Genesis, he made a promise to Noah and his family that he will never destroy the earth again with a flood. The rainbow is a sign of this promise.

22. What color is the coat that Jacob gave to Joseph? 

Answer: Many colors

Joseph was Jacob’s favorite son, much to the dismay of his other brothers. Jacob made a coat of many colors for Joseph which further enraged Joseph’s other envious brothers.

23. What did David Use in killing Goliath?

Answer: A stone in a sling

When the Philistines went to war against the Israelites, David, who was only a young shepherd boy at the time, challenged Goliath; who was the giant and champion of the Philistines. David defeated and killed Goliath with one shot of his sling. The stone from David’s sling landed on the giant’s forehead and killed him.

24. In what city was Jesus born?

Answer: Bethlehem

Joseph and Mary were in the city of Bethlehem of Judea at the time Jesus was born. Bethlehem is some miles south of Jerusalem.

25. What animal lured Adam and Eve to eat the forbidden fruit?

Answer: The Serpent

The serpent deceived Adam and Eve to eat from the forbidden fruit of the tree of knowledge. As punishment, Adam and Eve were banished from the Garden of Eden.

26. Who killed Cain?

Answer: Abel

Cain and Abel were sons of Adam and Eve. Cain killed his younger brother, Abel, because God preferred Abel’s offerings to his own.

27. What is the name of the city Jesus grew up in? 

Answer: Nazareth

Jesus spent his childhood and boyhood in Nazareth. He grew up there. That’s why he is called Jesus of Nazareth.

28. How many loaves of bread did Jesus use in feeding 5000 people?

Answer: Five loaves of bread

One of the many miracles performed by Jesus during his lifetime on earth was the feeding of a multitude of five thousand people with five loaves of bread and two fish.

29. What was Joseph – the earthly father of Jesus’ occupation?

Answer: Carpentry

Joseph the husband of Mary and the earthly father of Jesus, was a carpenter.

30. How many of each animal did Noah bring into the ark?

Answer: Two of each animal

To repopulate the earth after the great flood, God told Noah to bring two of each animal on earth; male and female, into the ark.

Disney Kids Trivia Questions

Almost every child with access to television grows up watching movies and shows from Walt Disney Studios. The Disney brand is built on entertainment for kids in general, and kids more often than not, dream of being in Disneyland. Find out how much of a Disney World fan your kids are. These trivia questions are perfect for sleepovers, Disney-themed birthday parties, and tea parties.

31. What kind of animal is Mushu in Mulan?

Answer: A dragon

Mushu the dragon is Mulan’s guardian, protector, and companion. He was sent by Mulan’s ancestors to be her guide throughout her sojourn in the animated film.

32.  In what object does the Genie live in Aladdin?

Answer: A magic Lamp

For ten thousand years, Genie was trapped inside the magic lamp in the cave of wonders then he was finally let out by Aladdin who mistakenly rubbed the lamp. However, Genie goes back into the lamp when his services are not needed and whoever rubs the lamp becomes his master.

33. How many step sisters does Cinderella have?

Answer: Two step sisters

After Cinderella lost her father, she is forced to live with her wicked stepmother, Lady Tremaine, and her two equally wicked daughters Drizella and Anastasia.

34. What hole did Alice fall into in Alice in Wonderland?

Answer: A rabbit hole

Alice curiously followed a white rabbit into its hole and that is how she found herself in the wonderland.

35. What is the name of the bear in The Jungle Book?

Answer: Baloo

The big cuddly bear who looks out for Mowgli and even teaches him songs is Baloo.

36. What is the meaning of “Hakuna Matata”

Answer: No worries

Hakuna Matata is a Swahili phrase that translates to “No worries”. This phrase was popularized in The Lion King by Timon, Pumbaa, and Simba.

37. What is the name of Simba’s Father?

Answer: Mufasa

King Mufasa is Simba’s father, who was killed by his brother Scar.

38. How many brothers does Prince Hans have in Frozen?

Answer: 12

In Frozen, Hans – the prince of the Southern Isles, has 12 older brothers, making him the 13th and the youngest prince. His brothers don’t treat him right.

39. Ariel is the only Disney princess to have a child. True or false?

Answer: True

In Little Mermaid II: Return to the Sea, Ariel gives birth to a daughter, Melody. Becoming the first and currently only Disney Princess to have a child.

40. What is the name of Winnie the Pooh’s best friend?

Answer: Piglet

Winnie the Pooh has other close friends, but Piglet is regarded as her best friend because Winnie and Piglet are nearly inseparable.

41. How many wishes can the Genie grant in Aladdin?

Answer: Three wishes

The Genie can only grant three wishes. However, he can’t bring anyone back from the dead, kill anyone or make someone fall in love.

42. What kind of Animal is Kaa in the Jungle Book?

Answer: A snake

Kaa is a giant snake, a python. She is a seer.

43.  What animal did the emperor turn into, in the Emperor’s New Groove?

Answer: A Llama

Emperor Kuzco was turned into a Llama by his ex-adviser Yzma who wanted to take over the throne.

44. What is the name of the Emperor in the Emperor’s New Groove?

Answer: Kuzco

In the 2000 animated film The Emperor’s New Groove, the name of the Emperor is Kuzco.

45. What did Lady and the Tramp eat at the Italian restaurant?

Answer: Spaghetti

Lady and the Tramp eat pasta/spaghetti at Tony’s Italian restaurant.

Animal Trivia Questions For Kids

Animals are a source of curiosity for kids. From domestic to wild animals, most kids are interested in them. These animal trivia questions for kids are a great way to figure out how much your little ones know about animals.

46. What do bees need to produce honey?

Answer: Nectar

To be able to produce sweet honey, bees need to collect nectar from flowers and flowering plants.

47. What is a female deer called?

Answer: A Doe

A female deer is called a Doe.

48. How many eyes does a spider have?

Answer: Eight eyes

Spiders have four pairs of eyes, making their eyes eight in total. Two of those eyes are larger than the rest.

49. An animal that eats only plants is called?

Answer: A herbivorous animal

Some animals eat both plants and flesh, but animals that eat only plants are called herbivorous animals. An example of a herbivorous animal is a cow.

50. What animal has the longest neck?

Answer: A giraffe

Giraffes have the longest necks, making them the tallest land animals.

51. What is a group of lions called?

Answer: A pride

A group of lions is called a pride.

52. Pearls are found in which sea creature?

Answer: Oysters

Oysters are the sea creatures that produce pearls. The pearls are a form of defense against parasites.

53. Which animal is the slowest on earth?

Answer: A sloth

Sloths are the slowest animals on earth. Their sluggishness was depicted in the Disney animated film, Zootopia.

54. A spider has how many legs?

Answer: Eight legs

Apart from having eight eyes, spiders also have eight legs.

55. Dolphins are mammals. True or false?

Answer: True

Despite living in water and having a physical resemblance with fish, dolphins are not fish, they are warm-blooded mammals, they don’t lay eggs.

56. How many hearts does an octopus have?

Answer: 3 hearts

Octopuses have three hearts. One pumps blood to their body and the other two pumps blood to their gills.

57. What type of animal are Guinea pigs?

Answer: Rodents

Although they are called guinea pigs, they are actually rodents, they are in the same family as rats.

58. What animal is known for changing its colors?

Answer: The chameleon

A chameleon’s skin changes color according to its environment.

59. What animal is born pregnant?

Answer: An aphid

Aphids are very tiny insects. They reproduce asexually and when they are newly hatched, they already have eggs inside them.

60. What animal doesn’t sleep?

Answer: A bullfrog

Bullfrogs are always awake and alert. They never sleep.

Science Trivia Questions For Kids

Fishing out the young Einstein in a group of little kids has been made easier with these science trivia questions. From questions about the solar system to questions about the human body, these science-based trivia questions work well with curious growing young minds.

61. What planet is the smallest in the solar system?

Answer: Mercury

The smallest planet in our solar system is Mercury and it also happens to be the closest to the sun.

62. Water boils at how many degrees?

Answer: 100 degrees Celsius

Before water gets to the point at which it boils, it needs to get to a hundred degrees Celsius.

63. Where is the smallest bone in the human body located?

Answer: The Ear

The tiniest bone in the human body can be found in the ear, the middle of the ear.

64. What planet has the most number of moons?

Answer: Saturn

Saturn has 53 moons that have been named and 29 moons awaiting confirmation. Bringing Saturn’s total number of moons to 82. The most number of moons of any planet in the solar system.

65. Which planet is the largest?

Answer: Jupiter

Jupiter has a radius of sixty-nine thousand, nine hundred and eleven kilometers (69,911Km). According to NASA, about 1,300 earths would fit into jupiter, making it the largest planet in our solar system.

66. What planet is the hottest in the solar system?

Answer: Venus

Despite mercury being the closest to the sun, venus is the hottest planet. Its atmosphere traps heat.

67. What is the first group of teeth developed in humans called?

Answer: Milk teeth

The first group of teeth a human grows is called the milk teeth. Also called the primary teeth, humans develop this set of teeth as babies, and about the age of 5, the teeth start to fall out, giving way for the adult permanent teeth.

68. Humans exhale what gas?

Answer: Carbon dioxide

Human beings inhale oxygen and exhale carbon dioxide.

69. What protects the earth from the sun’s harmful rays?

Answer: The ozone layer

The ozone layer shields earth and all its living things from the sun’s harmful ultraviolet rays.

70. What planet is the third in our solar system?

Answer: Earth

After mercury and venus, the next planet is earth – our very own planet in which we all live.

71. Water freezes at what point?

Answer: 0 degrees Celsius 

When the temperature of water drops to 0 degrees Celsius, it freezes.

72. How many teeth does an adult human have?

Answer: 32 teeth

An adult human being has 32 teeth.

 

 

73. What is the process of plant reproduction called?

Answer: Pollination

Plants reproduce through a process known as pollination; this involves pollen grains being transported to a female stigma from a male anther of a flower. Bees help in this wonderful process.

74. The process in which plants make their food is called?

Answer: Photosynthesis

Plants make their own food through the process called photosynthesis with the help of sunlight.

75. What is the smallest unit of matter?

Answer: An atom

An atom is the smallest unit in the measurement of matter.

Hard Trivia Questions For Kids

Put the kids to work and have them rack their brains as they try to come up with answers to these hard trivia questions. Despite being relatively hard, these questions are an easy way to point out the genius kid. Be sure to hand out treats to the kids who can come up with answers.

76. What is the smallest bone in the human body called?

Answer: The stapes

Not many people know the name of the smallest human bone. Found in the ear, it is called stapes.

77. What musical instrument is the oldest ever found?

Answer: A flute

The oldest musical instrument found in the world is a Neanderthal flute found in Slovenia which dates up to 60,000 years.

78. The fear of heights is called what?

Answer: Acrophobia

The extreme fear of heights is called acrophobia.

79. A group of stars that form a shape in the sky is called what?

Answer: A constellation

When a group of stars form an imaginary pattern in the sky, it is called a constellation.

80. In what country did the Olympic games originate?

Answer: Greece

The Olympic games originated in ancient Greece around 776 BC.

81. What city was destroyed by a volcano in 79 AD?

Answer: Pompei

Pompei was a city that existed a very long time ago, in the location known today as Italy. The city was completely destroyed by the Mount Vesuvius volcano.

82. What planet is also named after a Roman goddess?

Answer: Venus

Apart from being the hottest planet and the second planet in our solar system, Venus is named after the Roman goddess of love and beauty.

83. What is another name for a hashtag symbol?

Answer: Octothorp

Also called the pound sign, octothorp is another name for a hashtag.

84. What is the fear of snakes called?

Answer: Ophidiophobia

Although most people have a fear of snakes, the extreme fear of snakes is called Ophidiophobia.

85. What country invented reggae music?

Answer: Jamaica

Reggae is a music genre that originated in the 1960s from the Caribbean country of Jamaica.

86. Amazon’s website was first named relentless.com. True or false?

Answer: True

Before it became amazon.com, it was relentless.com and if you type in relentless.com into your browser, it redirects to Amazon.

87. What tree does an acorn become?

Answer: An oak tree

An acorn is a nut that grows into an oak tree when it is planted.

88. How long did World War I last?

Answer: Four years

The first world war was fought from July 28 1914 to 11th November 1918, lasting a period of 4 years.

89. What is the study of weather called?

Answer: Meteorology

Meteorology is the study of weather and a person that studies the weather is a meteorologist.

90. What mythical creature is Ursula in The Little Mermaid?

Answer: Cecaelia

A Cecaelia is a mythical sea creature that is half human and half octopus, just like Ursula.

…Conclusively, in addition to testing the knowledge of kids on a wide range of topics, the aforementioned trivia questions are a great learning tool. Be rest assured that several grains have been added to their granary of knowledge with these trivia questions.

Princess
Princess is a writer and an enlightened being.

Recommended

Featured Today

Fact Check: We strive for accuracy and fairness, if you've found a possible error, be it factual, editorial or something that needs updating, please contact us

Read This Next